http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 2 września 2012

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Uwielbiam racuchy, chociaż wiem jak bardzo są kaloryczne, mojej córce smakują chyba jeszcze bardziej, bo to ona zmobilizował mnie do umieszczenia ich na blogu i jest autorem zdjęć. 


Składniki:
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
łyżeczka cukru,
2.5 dkg drożdży,
szczypta soli,
maka - ile zabierze,
2 jabłka

Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę, dodać cukier, sól i pokruszone drożdże, na koniec dodajemy mąkę, tyle ile zabierze ciasto, należy pamiętać, że ciasto na racuchy powinno być gęstsze od cista na naleśniki. Na samym końcu obieramy jabłka i ścieramy je na grubych oczkach, dodajemy do ciasta i czekamy 15 minut aż ciasto wyrośnie, i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu możemy racuchy posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Babcine racuchy :) W każdy piątek u nas na stole :)

    OdpowiedzUsuń