http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 29 marca 2013

Szybki sernik pomarańczowy

Ten sernik zobaczyłam na blogu Asi już dawno temu, nosiłam się z zamiarem zrobienie go już długo, w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Jest troszkę przez mnie zmodyfikowany. Efekt, tak jak się spodziewałam, jest pyszny.




Składniki na spód:
  • 200 g kakaowych ciasteczek
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa:
  • 1 kg sera, ja użyłam  serka śmietankowego do serników
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego, 530 g
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 3 białka
Góra:
  • szklanka śmietany 18%
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
Ciasteczka rokruszyć najlepiej w blenderze, masło i czekoladę gorzką roztopić i dodać do ciasteczek. Wsypujemy kakao, wszystko razem mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem tortownicę (wyłożona papierem do pieczenia o średnicy 27 cm), następnie  wkładamy do lodówki na czas przygotowania sera.
Ser przekładamy na miski i miksujemy dodając następujące składniki: mąkę, mleko skondensowane, białka, skórkę z pomarańczy i sok, cukier waniliowy, a na samym końcu rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą miksera. 
Masę serową wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut, po tym czasie wyciągamy sernik i rozsmarowujemy na nim śmietanę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 15  minut. 
Po wystudzeniu sernik najlepiej przechowywać w lodówce. Przed podaniem polać lukrem. Cukier puder i sok pomarańczowy utrzeć na gładką i błyszczącą masę i polać nią sernik. 


Smacznego. 



1 komentarz: