http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Bardzo pożywny na śniadanie, nawet mojej córce posmakował, a dzieci zazwyczaj nie lubią szpinaku.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 jajka 
  • śmietana 30% - 3 łyżki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła  
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych




Masło roztapiamy na patelni dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową, przeciśnięty ząbek czosnku i sól do smaku i dusimy do miękkości -około 5-7 minut. 
Jajka ubijamy w miseczce z śmietaną, dodajemy sól,  ja dałam 2 szczypty i pieprz biały - 1 szczyptę. Na lekko natłuszczoną patelnię ( możemy użyć odrobinę oleju, lub bez oleju na teflonie) wylewamy masę jajeczną, na wierch układamy szpinak. Smażymy dopóki jajka się zetną, przewracamy na druga stronę i chwilę jeszcze podsmażamy. 
Międzyczasie na patelni w której przygotowywaliśmy szpinak, układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i smażymy około minuty. 
Omlet przekładamy na talerz, na wierzch układamy pomidorki, całość można doprawić jeszcze do smaku. 


Smacznego.  

2 komentarze: