http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 6 czerwca 2013

Biszkopt z delikatnym kremem i truskawkami

Dzisiaj przepis na miękki biszkopt z delikatnym kremem i sezonowymi truskawkami.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijając. Obydwie mąki mieszamy razem i na koniec dodajemy do masy miksując na bardzo wolnych obrotach. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm, pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170 stopni. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat stołu z wysokości 50 cm. Tak pieczony biszkopt nigdy nie opada, sekretem wyrośniętego ciasta są bardzo dobrze ubite biała.



Składniki na krem:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • serek mascarpone 250 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kg pokrojonych truskawek
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem dodając po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy po łyżeczce serka mascarpone nadal miksując. Biszkopt przecinamy na pół, smarujemy kremem, układamy kawałki truskawek, i znowu smarujemy kremem, pozostawiając 1/4  do ozdoby ciasta.  Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem, boki ozdabiamy wiórkami kokosowymi, a wierch startą gorzką czekoladą. 

Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz