http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 16 lipca 2013

Jagodzianki z lukrem

Sezon borówkowy w pełni, aż się prosiło o zrobienie drożdżówek z borówkami,  wyszły na prawdę pyszne. Polecam szczególnie z mlekiem, na kolację. 

Składniki na około 25-30 sztuk:
  • około 1 kg mąki
  • 2 jajka + 1 do smarowania
  • 2 żółtka 
  • 500 ml mleka 
  • 50 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • około 0.5 kg borówek, ja użyłam borówki amerykańskiej



Z ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na gęsty kogel mogel. Dodajemy zaczyn, wsypujemy połowę mąki, olej i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręką, dodając mąkę, tyle ile nam ciasto zabierze. Kiedy już zacznie odchodzić od ręki, a  w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na około 30 minut.   Kiedy ciasto już wyrośnie, dzielimy go na 3 porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy na stolnicy, wcześniej posypana mąką, na grubość około 1 cm. Wykrawamy szklanką koła, na jedna część kładziemy borówki, tak, aby nie wysypywały się poza koło, przykrywany drugim, a boki dokładnie zlepiamy, tak jak w przypadku pierogów. 
Przygotowane  drożdżówki, odstawimy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Nastawimy piekarnik na 180 stopni.  Kiedy drożdżówki podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy do uzyskanie lekko brązowego koloru. 

Składniki na lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g cukru pudru
Do soku z cytrynu dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zimne drożdżówki smarujemy za pomocą pędzelka lukrem, odstawiamy do wyschnięcia lukru. 




Smacznego. 

3 komentarze: