http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 10 października 2013

Rillettes z wieprzowiny czyli mięsne smarowidło do chleba

Rillettes wywodzi się z tradycji francuskiej, głównie z regionu z doliny Loary, gdzie smażone posiekane mięso wykorzystywana bardzo często w lokalnej kuchni. 

Składniki:
  • 500 g surowego boczku
  • 900 g szynki / karkówki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • płaska łyżeczka tymianku suszonego
  • 4 łodyżki świeżego majeranku
  • 80 g smalcu


Boczek i szynkę ( w oryginalnym przepisie jest karkówka, ja użyłam szynki, dlatego, że jest chudsza) kroimy na drobną kostkę. Mięso wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez przez praskę czosnek i  wszystkie zioła i przyprawy plus smalec. Całość dusimy na bardzo małym ogniu, przez około 4 godziny, aż cała woda wyparuje, pozostanie jedynie tłuszcz, u mnie było to około szklanki płynu. Mięso odcedzamy , wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, mięso rozdrabniamy za pomocą widelca. 
Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików, wcześniej wyparzonych w piekarniku, całość zalewamy pozostałym tłuszczem, tak aby przykrył mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy do schłodzenia. Słoiki można jeszcze spasteryzować. Takie smarowidło można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.     

Smacznego.

1 komentarz: