http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pączki z marmoladą różaną

Bardzo lubię pączki, oczywiście najlepsze są te przygotowane samodzielnie, poniżej przepis na pączki, które wg mnie nie są bardzo pracochłonne a na pewno pyszne. 

Składniki na około 30 pączków:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego, przestudzonego masła
  • marmolada różana lub inna
  • 3 - 4  kostki smalcu


Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Żółtka i jajka ucieramy na gęsty  kogel mogel z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. 
Po wyrośnięciu zaczynu przelewamy go do miski z 350 g mąki, dodajemy utarte jajka i wyrabiamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy stopniowo mąkę i roztopione masło, wyrabiamy ciasto ręką, aż do pojawienie się pęcherzyków powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto odkładamy w cieple miejsce i przykrywamy ściereczką, aż do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 
Po tym czasie  wyciągamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 1.5 - 2 cm, i wykrawamy szklanką kółka. Pozostawiamy na około 10-20 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie rozgrzewamy w dużym garnku lub misce smalec, rozgrzewamy pomału, tak, aby go nie przypalić. 
Sprawdzamy małym kawałkiem ciasta czy olej jest odpowiednio rozgrzany - ciasto powinno od razu wypłynąć na powierzchnię. 
Pączki smażymy z obu stron około 2 minut, należy pamiętać aby pączków nie było za dużo, ponieważ podczas smażenia ciasto drożdżowe jeszcze wyrasta.  Dodatkowo nie mogą szybko się zarumieniać bowiem wtedy w środku będą surowe, najlepiej podczas smażenia regulować temperaturę, tak aby nie była za wysoka i za niska. 
Przygotowujemy talerze z ręcznikiem papierowym na którym kładziemy usmażone pączki. 
Po wystudzeniu każdy za pomocą szprycy kuchennej napełniamy marmoladą, tuz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

1 komentarz:

  1. Zawsze najbardziej lubiłam pączki właśnie z różaną marmoladą.

    OdpowiedzUsuń