http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 8 lipca 2014

Sałatka: melon, szynka parmeńska i orzechy

Kolejna moja  propozycja na sałatkę, ale w takie upały to chyba idealne jedzenie, lekkie, świeże i oczywiście dietetyczne.  Melon i sos nadaje sałatce słodkości, a słona szynka przełamuje tą słodycz. 

Składniki na 2 porcje:
  • 75 g mieszanki sałat
  • 1/4 melona żółtego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść orzechów włoskich
Sos:
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka miodu płynnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z żurawiny



Melona kroimy na mniejsze kawałki, niewielkie plastry, orzechy prażymy na patelni. W misce układamy sałatę, melona, rwiemy szynkę parmeńską na mniejsze kawałki, posypujemy orzechami. 
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i dokładnie rozgniatamy, Wlewamy miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek i sok żurawinowy. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej w zamkniętym pojemniku. 
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. 


Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz