http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 8 września 2014

Leczo

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, spopularyzowane na Słowacji, Węgrzech, Niemczech, Czechach. W tradycyjnej potrawie znajduje się cebulka, papryka, pomidory, podsmażona słonina, wszystko podduszone i doprawione słodką papryką. 
Mój przepis jest bardzo zbliżony do tradycyjnego, jednak zamiast słoniny daję kiełbasę, a moim dodatkowym składnikiem jest cukinia. Z przypraw tylko sól i pieprz, nic więcej. 





Składniki:
  • 1 cebula średnia
  • 1 cukinia
  • 3 papryki: czerwona, żółta,zielona
  • 3 pomidory
  • laska kiełbasy, może być podwawelska,toruńska
  • oliwa lub masło
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub maśle, aż zmięknie. Wlewamy odrobinę wody, tak tylko żeby zakryła cebule i dusimy ją około 2 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę, dusimy około 5 minut. Następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę cukinię, jeżeli jest miękka nie trzeba jej obierać ze skórki, i też dusimy. Kolejno dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone, a po nich pokrojoną również w kostkę kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i dusimy do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Na samym końcu sprawdzamy jeszcze raz smak, i doprawiamy pieprzem. 
Taka porcja u mnie jest na 3-4 osoby. Dodatkowo robię leczo na zimę do słoików, pomijam wtedy w przepisie kiełbasę. Słoiki z leczem pasteryzuje około 20 minut. 





Smacznego.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz