http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 28 stycznia 2015

Pasztet drobiowy z warzywami

Dzisiaj proponuje Wam pasztet drobiowy bogaty w warzywa, przygotowałem go specjalnie dla moich dzieciaków, żeby było smacznie i zdrowo. 

Składniki:
  • 6 ćwiartek z kurczaka, około 2,5 kg świeżego kurczaka
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • pół selera małego, głównie zielonej części 
  • 2 cebule
  • kawałek zielonej części pora
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suchego lubczyku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • łyżka domowej przyprawy do potraw





Kurczaka zalewamy wodą i dodajemy łyżkę przyprawy do potraw. Kiedy rosół z kurczaka się zagotuje dodajemy warzywa i gotujemy wszystko około 30-45 minut, na bardzo wolny ogniu.
Wystudzonego kurczaka dokładnie obieramy, mięso dokładnie mielimy, również skórki, są one tłuste, ale poza nimi nie będziemy już dodawać żadnego tłuszczu. Mielimy również warzywa: pietruszkę, selera, marchewkę, pora i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pietruszkę, lubczyk, sól, pieprz. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, wtedy mamy pewność,że składniki nam się połączą. Sprawdzamy smak mięsa, jeżeli jest odpowiednio doprawiony, dodajemy jajka i jeszcze raz mieszamy.
Pasztet przekładamy do aluminiowych form do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 60 minut.

Smacznego. 

3 komentarze:

  1. Taki pasztet jakiego szukałam. :) Mam w związku z tym pytania, jak długo zachowuje świeżość i ile foremek (i o jakich wymiarach) Ci z tego wyszło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wyszło mi 8 foremek, o wymiarach 12 cm* 8 cm, pasztet utrzymuje swoją świeżość ponad tydzień. Część zamroziłam, po wyjęciu były tak samo dobre, w pasztecie wyczuwalny jest smak warzyw. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Świetny pomysł z zamrożeniem! Dziękuję za informacje, na pewno będę próbowała. :)

      Usuń