http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 22 stycznia 2015

Sałatka cezar

Sałatka cezar to chyba obok greckiej, druga najpopularniejsza sałatka na świecie. Wymyślona w 1924 r., przez Caesara Cardiniego, kiedy skończyły mu się zapasy w kuchni wymyślił sałatkę z tego co mu pozostało. Głównymi składnikami tej sałatki są: sałata rzymska, grzanki i parmezan. Obecnie jest tyle odmian sałatki ile kucharzy, natomiast jej główne składniki pozostają niezmienione. U mnie dziś w wersji z grillowanym kurczakiem. 

Składniki na 3 porcje:
  • sałata rzymska,ja użyła 3 główek mini sałaty rzymskiej
  • 2 filety z kurczaka
  • 100 g twardego sera najlepiej parmezanu, ale może być inny
  • grzanki czosnkowe
  • 4 fileciki anchios
Sos
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 żółtka
  • oliwa 5-6 łyżek
  • świeżo mieliny pieprz

Marynata do fileta:
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli, pieprzu, 
  • po 1/4 łyżeczki kurkumy i curry
  • pół łyżeczki tymianku

Grzanki czosnkowe:
  • bagietka najlepiej wczorajsza, nieduża
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku



Zaczynamy od przygotowania marynaty, łączymy wszystkie składniki w misce. Fileta kroimy na paski, nieduże, dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinkę, a najlepiej na dłużej. Przygotowanego fileta grillujemy lub smażymy na patelnie bez dodatku tłuszczu.

Bagietkę, najlepiej tak jak pisałam wczorajszą lekko twardą kroimy na małe kwadraciki, polewamy kilkoma łyżeczkami oliwy, mieszamy dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy  na chwilę.  Grzanki wsypujemy na patelnię i zostawiamy na bardzo małym ogniu tak, aby nam się tylko grzały a nie smażyły, pod wpływem ciepła bagietka zacznie twardnieć i wyjdą nam chrupiące grzanki. 

Sałatę myjemy i szarpiemy na mniejsze kawałki. Fileciki kroimy bardzo drobno. Ser kroimy w wiórka. 
Sos: ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone mieszamy a niewielka ilością czosnku. Dodajemy sok z cytryny, oraz żółtka, najlepiej wcześniej sparzyć jajka. Wszystko dokładnie ubijamy trzepaczką, dodajemy powoli oliwę, i nadaj ubijamy sos powinien zgęstnieć. Do sosu dodajemy odrobinę pieprzu białego. 

Sałatę mieszamy z sosem i filecikami i rozkładamy na talerzach. Na wierch układamy filety z kurczaka, wiórka sera oraz grzanki. 
Fileciki anchios mają specyficzny słony smak i nie każdy je lubi, jeżeli ich nie użyjecie w swojej sałatce, musicie bardziej doprawić sos. 



Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz