http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 25 marca 2015

Jajka faszerowane w dwóch wersjach

Dzisiaj propozycja na Wielkanocne śniadanie,i myślę, że nie tylko Wielkanocne,  jajka faszerowane w dwóch wersjach smakowych. 

Farsz z łososiem:

  • 3 jajka
  • 50 g wędzonego łososia
  • koperek
  • bardzo drobno posiekana czerwona cebula, około 1/4 małej cebuli
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka majonezu
  • pieprz 
  • kiełki brokuła
Jajka gotujemy na twardo. kroimy na pół wyciągamy żółtka, które następnie mieszamy z bardzo drobno posiekanym łososiem, koperkiem, cebulą, musztardą i pieprzem. Sprawdzamy smak, w razie potrzeby posolić. Farsz nakładać na połówki jajek obicie, udekorować kiełkami brokuła. 




Farsz z buraczkami:
  • 3 jajka
  • 1 ugotowany średni burak
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka śmietany lub kremowego serka
  • pieprz
  • koperek lub szczypiorek
Jajka przygotowujemy jak powyżej. Buraka ścieramy na tarku na drobnych oczkach, dodajemy żółtka, chrzan, serek i dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Farsz nakładamy do jajek, dekorujemy szczypiorkiem lub koperkiem.  




2 komentarze: