Taka słoneczna dynia na słodko zastąpi nam śmiało brzoskwinie i inne owoce. Jest delikatna, słodka i idealnie pasuje do różnego rodzaju ciast, deserów,gofrów. Polecam.
Składniki:
- 2 kg obranej ze skórki dyni
- 1,5 litra wody
- 500 g cukru
- kilka ziarenek goździków
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dynię kroimy w kostkę i zalewamy przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem kwasku. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia, wyciągamy dynię, do wody dodajemy cukier i goździki i zagotowujemy. Kiedy syrop zacznie się gotować dodajemy dynię i gotujemy ją około 5 minut. Następnie przekładamy gorącą do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut.
Smacznego.
Dynia jest przesmaczna! Robiłam w tamtym roku wg tego przpiesu, w tym roku również z niego skorzystam. 👍😃😋
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepis super 👍 polecam gorąco!! Robię już od dwóch lat i wszyscy zachwyceni!!!
OdpowiedzUsuń