http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 10 lutego 2015

Pizza florentyńska

Dzisiaj moja propozycja na pizzę z jajkiem, przepis znalazłam w jednej z gazet, dodałam swoje ciasto, sos na pizzę i wyszło pysznie. Szczególnie polecana, dla tych co lubią szpinak. 

Składniki na 2 mniejsze  pizze:

  • ciasto, może być z tego przepisu
  • 150 g szpinaku może być świeży lub mrożony, jeżeli mrożony to ważne, aby to były liście 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • łyżka masła
  • kilka plastrów szynki prosciutto
  • kulka mozzarelli
  • 2 jajka
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie szpinak. Jeżeli jest mrożony to dusimy go tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i pozostanie sam szpinak. Na końcu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą.  

Sos paprykowo - pomidorowy:
  • pół papryki czerwonej
  • 300 ml przecieru pomidorowego domowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • zioła typu bazylia, oregano
  • sól, pieprz do smaku
Oczywiście zamiast tego sosu możecie użyć innego. 




Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy paprykę też pokrojoną w kostkę. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem dusimy przez około 10 minut, następnie blenderujemy i nadal dusimy, aż do czasu kiedy sos zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też szczyptę ziół.  

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozciągamy na papierze do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy szpinak, szynkę poszarpaną na mniejsze kawałki oraz plastry mozzarelli. Na środku rozbijamy jajko, które delikatnie solimy.
Pieczemy w temp. 200 stopnie przez około 12-15 minut.




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz