- 3/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcie na około 10 minut. W osobnej misce wsypujemy mąkę z solą, wlewamy zaczyn, oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką, ostawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę.
Składniki na pizzę:
- 150 g tartej mozzarelli
- kilka kulek mozzarelli
- pomidorki koktailowe
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- rukola
Sos:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka świeżego oregano
- pieprz i sól do smaku
- 3 ząbki czosnku
Wyciśnięte ząbki ucieramy z solą, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Podrośnięte ciasto wykładamy na blachę do pieczenia pizzy, smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, kładziemy pozostałe składniki, posypujemy delikatnie suszonym oregano.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez 10-12 minut. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz