http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 12 maja 2014

Pizza z rukolą

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy 
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcie na około 10 minut. W osobnej misce wsypujemy mąkę z solą, wlewamy zaczyn, oliwę  i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.  Przykrywamy ściereczką, ostawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę. 

Składniki na pizzę:
  • 150 g tartej mozzarelli
  • kilka kulek mozzarelli
  • pomidorki koktailowe
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • rukola

Sos:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka świeżego oregano
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
Wyciśnięte ząbki ucieramy z solą, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Podrośnięte ciasto wykładamy na blachę do pieczenia pizzy, smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, kładziemy pozostałe składniki, posypujemy delikatnie suszonym oregano. 
Pieczemy w temp. 200 stopni przez 10-12 minut. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą. 


Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz