http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa rybna

Wiem, że nie wszyscy lubią takie zupy, tak więc ta jest dedykowana dla tych co lubią ryby pod każdą postacią. Nauczyłam jej się od męża, który zasmakował w niej podczas pobytu nad morzem.

Składniki:

  • 500 g ryb, które zazwyczaj wyrzucamy podczas filetowania: np. głowy karpia, łososia,  lub innych dowolnych ryb,
  • 200-250  g filetów np: z mintaja, dorsza, łososia, flądry
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por: pokrojona w krążki zielona część, około pół szklanki
  • kilka listów liści laurowych
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 7-8 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 4 litry wody
  • sól, pieprz do smaku 



Ryby, ale te bez filetów wrzucamy do garnka i zalewany wodą. Kiedy zaczną się gotować, zbieramy szumowiny i skręcamy gaz na mały ogień.  Warzywa,  oprócz ziemniaków obieramy i w całości wrzucamy do garnka, pora kroimy na drobne krążki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i tak gotujemy około godziny. Na 15 minut  przed końcem gotowania dodajemy filety rybne. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ugotowany wywar odcedzamy najlepiej na bardzo małym sitku.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.   
Do odcedzonego wywaru dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w krążki, pokrojone drobno filety ryb, które wcześniej gotowaliśmy i ziemniaki. Przed podaniem na talerzu można zupę posypać natka pietruszki. 
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza