Bardzo lubię pączki, oczywiście najlepsze są te przygotowane samodzielnie, poniżej przepis na pączki, które wg mnie nie są bardzo pracochłonne a na pewno pyszne.
Składniki na około 30 pączków:
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego, przestudzonego masła
- marmolada różana lub inna
- 3 - 4 kostki smalcu
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Żółtka i jajka ucieramy na gęsty kogel mogel z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym.
Po wyrośnięciu zaczynu przelewamy go do miski z 350 g mąki, dodajemy utarte jajka i wyrabiamy ciasto. W miarę potrzeby dodajemy stopniowo mąkę i roztopione masło, wyrabiamy ciasto ręką, aż do pojawienie się pęcherzyków powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto odkładamy w cieple miejsce i przykrywamy ściereczką, aż do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 1.5 - 2 cm, i wykrawamy szklanką kółka. Pozostawiamy na około 10-20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy w dużym garnku lub misce smalec, rozgrzewamy pomału, tak, aby go nie przypalić.
Sprawdzamy małym kawałkiem ciasta czy olej jest odpowiednio rozgrzany - ciasto powinno od razu wypłynąć na powierzchnię.
Pączki smażymy z obu stron około 2 minut, należy pamiętać aby pączków nie było za dużo, ponieważ podczas smażenia ciasto drożdżowe jeszcze wyrasta. Dodatkowo nie mogą szybko się zarumieniać bowiem wtedy w środku będą surowe, najlepiej podczas smażenia regulować temperaturę, tak aby nie była za wysoka i za niska.
Przygotowujemy talerze z ręcznikiem papierowym na którym kładziemy usmażone pączki.
Po wystudzeniu każdy za pomocą szprycy kuchennej napełniamy marmoladą, tuz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zawsze najbardziej lubiłam pączki właśnie z różaną marmoladą.
OdpowiedzUsuń