http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 11 stycznia 2014

Barszcz ukaraiński

Ten barszcz jest bardzo bogaty w składniki, znajduje się w nim bardzo dużo warzyw i przypraw, dodatkowo wywar z mięsa,  smaki łączą się ze sobą, tworząc ciekawa kolorystykę i smak. 


 Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 5 łyżek grochu jaśka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • szklanka krojonej kapusty białej
  • 2 ziemniaki
  • 4 buraki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść krążków z pora z zielonej części
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie śmietana 12%
  • sól, pieprz do smaku




Groch namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. W dniu przygotowania  zupy gotujemy go do miękkości. Pałki z kurczaka zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż mięso zmięknie, około 30-45 minut. 
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i buraki ścieramy na tarku o grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę.  Warzywa dodajemy do wywaru i skręcamy gaz na bardzo mały ogień, tak tylko, żeby zupa "pyrkała" inaczej straci swój kolor. Dodajemy jeszcze cytrynę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojonego pora i wszystko delikatnie gotujemy około 10-15 minut. Warzywa nie muszą być bardzo miękkie, gdyż po wyłącznie odpowiednio zmiękną w gorącej zupie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Zupę wyłączamy, dodajemy groch i całość mieszamy. Do barszczu możemy jeszcze dodać śmietany, ale ja wolę zdecydowanie bez, do podania zupę posypujemy natka pietruszki. 

Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz