Ten barszcz jest bardzo bogaty w składniki, znajduje się w nim bardzo dużo warzyw i przypraw, dodatkowo wywar z mięsa, smaki łączą się ze sobą, tworząc ciekawa kolorystykę i smak.
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 5 łyżek grochu jaśka
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- szklanka krojonej kapusty białej
- 2 ziemniaki
- 4 buraki
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść krążków z pora z zielonej części
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- opcjonalnie śmietana 12%
- sól, pieprz do smaku
Groch namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. W dniu przygotowania zupy gotujemy go do miękkości. Pałki z kurczaka zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż mięso zmięknie, około 30-45 minut.
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i buraki ścieramy na tarku o grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i skręcamy gaz na bardzo mały ogień, tak tylko, żeby zupa "pyrkała" inaczej straci swój kolor. Dodajemy jeszcze cytrynę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojonego pora i wszystko delikatnie gotujemy około 10-15 minut. Warzywa nie muszą być bardzo miękkie, gdyż po wyłącznie odpowiednio zmiękną w gorącej zupie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę wyłączamy, dodajemy groch i całość mieszamy. Do barszczu możemy jeszcze dodać śmietany, ale ja wolę zdecydowanie bez, do podania zupę posypujemy natka pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz