Dzisiaj przepis na sernik z dodatkiem puree z dyni, w smaku bardzo delikatny, smak dyni nie jest wyczuwalny, ale dodajemy mu wilgotności.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
- 50 g czekolady mlecznej
Herbatki kruszymy na drobno, najlepiej blenderem, dodajemy roztopione masło i czekoladę oraz kakao. Wszystko razem mieszamy i wykładamy ciastkami dno tortownicy,wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Chowamy tortownicę do lodówki.
Składniki na masę:
- 1 kg sera wiaderkowego
- szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki cukru pudru
- półtorej szklanki puree z dyni*
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- szczypta mielonego cynamonu
Do miski wkładamy ser, mleko, puree, makę, cukier puder i waniliowy oraz śmietanę. Miksujemy do całkowitego połączenia składników, na końcu dodajemy jajka i cynamon i również dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, i pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie skręcamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez półtorej godziny. Sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiach, a następnie przekładamy do lodówki.
Polewa:
- 50 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej, minimum 60% zawartości kakao
Masło i kawałki czekolady wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do całkowitego połączenia składników. Wylewamy na przestudzony serowiec, i rozprowadzamy nożem, jego tępą stroną. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
* około 1/4 dyni kroimy na mniejsze paski, usuwamy miąższ i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wkładamy dynię do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na około godzinę. Wyciągamy, studzimy, następnie usuwamy skórkę, a miękki miąższ miksujemy na gładką masę.
* przepis zaczerpnięty z bloga Śladami słodkiej babeczki z moimi zmianami.
Smacznego.
Ależ kremowy. A do tego dynia. Pycha ;)
OdpowiedzUsuń