Kolejny przepis z zeszytu mamy, był robiony bardzo dawno temu, więc trzeba go było odświeżyć. Jest słodki a zarazem lekko ostry za sprawą octu, my go jemy z chlebem, ale koniecznie z wędliną, na zimno, jest pyszny, ale na ciepło też będzie idealny.
Składniki:
- 2 kg obranych pomidorów
- 1/2 startych na tarku jabłek
- 3 duże cebule
- 4 papryki, u mnie czerwone i żółte
To wszystko razem mieszamy i gotujemy około półtorej godziny, do czasu wyparowania wody z pomidorów, jeżeli macie bardzo wodniste pomidory to możecie dłużej poddusić.
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cynamonu
- kilka ziaren gorczycy
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, może być też ostra
Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, a następnie dodajemy do przygotowanego sosu, i gotujemy około godzinki, aż wyparuje nadmiar wody, sos powinien być gęsty, i zmienić barwę na ciemniejszą. Przekładamy do słoików, i pasteryzujemy około 30 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz