http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 19 września 2014

Sos hinduski

Kolejny przepis z zeszytu mamy, był robiony bardzo dawno temu, więc trzeba go było odświeżyć. Jest słodki a zarazem lekko ostry za sprawą octu, my go jemy z chlebem, ale koniecznie z wędliną,  na zimno, jest pyszny, ale na ciepło też będzie idealny. 

Składniki:
  • 2 kg obranych pomidorów
  • 1/2 startych na tarku jabłek
  • 3 duże cebule
  • 4 papryki, u mnie czerwone i żółte
To wszystko razem mieszamy i gotujemy około półtorej godziny, do czasu wyparowania wody z pomidorów, jeżeli macie bardzo wodniste pomidory to możecie dłużej poddusić. 




Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cynamonu
  • kilka ziaren gorczycy
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, może być też ostra 

Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, a następnie dodajemy do przygotowanego sosu, i gotujemy około godzinki, aż wyparuje nadmiar wody, sos powinien być gęsty, i zmienić barwę na ciemniejszą. Przekładamy do słoików, i pasteryzujemy około 30 minut. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz