Ten przepis znalazłam tradycyjnie w zeszycie mamy, dużo sera, dużo jajek, dla wielbicieli tradycyjnych serników.
Składniki:
- 1,5 kg sera dwukrotnie zmielonego
- 12 jajek
- 350 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- cukier wanilinowy
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- sok z połowy cytryny
- 250 g masła
- opcjonalnie rodzynki lub inne owoce
Ser najlepiej półtłusty mielimy dwukrotnie. Rozpuszczamy masło. Cukier dzielimy na dwie równe porcje. Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ubijamy na gęsty krem z połową cukru, około 5-8 minut. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i dokładnie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy, aromat cytrynowy i sok z cytryny, nadal wszystko miksując. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło, oraz dodajemy mąkę.
Biała ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy do gęstej lśniącej piany.
Ubite białka łączymy z masą serową za pomocą łyżki, delikatnie mieszając.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 170 stopni, przez godzinę. Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Smacznego.
Żółtka ubijamy na gęsty krem z połową cukru, około 5-8 minut. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i dokładnie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy, aromat cytrynowy i sok z cytryny, nadal wszystko miksując. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło, oraz dodajemy mąkę.
Biała ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy do gęstej lśniącej piany.
Ubite białka łączymy z masą serową za pomocą łyżki, delikatnie mieszając.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 170 stopni, przez godzinę. Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Smacznego.
Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuń