http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 24 maja 2015

Sernik wiedeński

Ten przepis znalazłam tradycyjnie w zeszycie mamy, dużo sera, dużo jajek, dla wielbicieli tradycyjnych serników.

Składniki:

  • 1,5 kg sera dwukrotnie zmielonego
  • 12 jajek
  • 350 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g masła
  • opcjonalnie rodzynki lub inne owoce



Ser najlepiej półtłusty mielimy dwukrotnie. Rozpuszczamy masło. Cukier dzielimy na dwie równe porcje. Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ubijamy na gęsty krem z połową cukru, około 5-8 minut. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i dokładnie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy, aromat cytrynowy i sok z cytryny, nadal wszystko miksując. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło, oraz dodajemy mąkę.
Biała ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy do gęstej lśniącej piany.
Ubite białka łączymy z masą serową za pomocą łyżki, delikatnie mieszając.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 170 stopni, przez godzinę. Studzimy przy uchylonym piekarniku.




Smacznego. 

1 komentarz: