Kruche ciasto z owocami, jest idealne na majowe grillowanie. Owoce mogą być dowolne, każda kombinacja będzie pyszna. Czekam z niecierpliwością na nasze polskie owoce, więc wykorzystała zapasy z zimy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy żółtka, dodajemy margarynę, wszystko dokładnie siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na około godzinkę. Połowę ciasta wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Ciasto wyciągamy i dokładnie schładzamy.
Pianka:
- 5 białek
- szklanka cukru zwykłego
- 2 budynie śmietankowe 40 g
- pół szklanki oleju rzepakowego
- dowolne owoce
Kiedy podpieczony spód się schłodzi, możemy przystąpić do przygotowania pianki. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną błyszcząca masę. Wsypujemy dwa budynie i dokładnie mieszamy. Na końcu bardzo powoli wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na ciasto. Na piance układamy owoce, ja dała wiśnie, a na wierzch ścieramy drugą porcję ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 30-40 minut.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
*przepis zaczerpnięty z Moje wypieki
taki placuszek z truskawkami,,,,mmm pycha!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło :) Często robię to ciasto w sezonie owocowym :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne kruche ciacho!
OdpowiedzUsuńDziekuję
OdpowiedzUsuń