http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 26 czerwca 2015

Sernik kokosowy z kruszonką

Moja kolejna propozycja na sernik. Przepis należy dokładnie przeczytać przed przygotowaniem. Zaczynamy od zredukowania mleczka kokosowego.


Składniki na spód:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, mleko, jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić go w lodówce minimum 30 minut. Ciastem wykładamy tortownicę ( u mnie średnica 29 cm) do połowy brzegów i delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 180 stopni, przez około 20-25 minut. 

Ser;
  • 1 kg półtłustego wiejskiego sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 3/4 szklanki kokosu






Zagotować mleczko z 2 łyżkami cukru, zmniejszyć ogień i gotować około 30-45 minut, aż mleko zmniejszy dwukrotnie swoją objętość. Powinno go pozostać około 1/4 szklanki. Ostudzić. 
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, około 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo ser, na zmianę z mleczkiem kokosowy oraz budyniem. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy pozostały cukier i dokładnie miksujemy. Białka za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serową.  

Kruszonka: miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami kruszonki, i delikatnie wyrabiamy palcami, aż do połączenia składników. 

Na podpieczony ciepły spód, wylewamy masę serową, delikatnie równamy. Wierzch posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, a następnie stopniowo go uchylamy i studzimy sernik. 



Smacznego. 
*przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku z moimi zmianami, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz