Składniki na spód:
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka mleka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, mleko, jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić go w lodówce minimum 30 minut. Ciastem wykładamy tortownicę ( u mnie średnica 29 cm) do połowy brzegów i delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 180 stopni, przez około 20-25 minut.
Ser;
- 1 kg półtłustego wiejskiego sera
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 6 jajek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 3/4 szklanki kokosu
Zagotować mleczko z 2 łyżkami cukru, zmniejszyć ogień i gotować około 30-45 minut, aż mleko zmniejszy dwukrotnie swoją objętość. Powinno go pozostać około 1/4 szklanki. Ostudzić.
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, około 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo ser, na zmianę z mleczkiem kokosowy oraz budyniem. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy pozostały cukier i dokładnie miksujemy. Białka za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą serową.
Kruszonka: miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami kruszonki, i delikatnie wyrabiamy palcami, aż do połączenia składników.
Na podpieczony ciepły spód, wylewamy masę serową, delikatnie równamy. Wierzch posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, a następnie stopniowo go uchylamy i studzimy sernik.
Smacznego.
*przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku z moimi zmianami,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz