http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 20 maja 2016

Sernik czekoladowy z malinami

Kolejna propozycja na sernik, tym razem z dużą porcją gorzkiej czekolady, z dodatkiem malin. Nie można było się oprzeć. Na pewno będę do niego często wracać. 

Składniki

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy dno formy. U mnie forma kwadratowa, ale może być również okrągła o średnicy 26 cm. Na czas przygotowania sera, formę wkładamy do lodówki. 

Ser:
  • 250 g serka mascarpone
  • 750 g półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 280 g mrożonych malin




Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wkładamy sery oraz cukier puder i wanilinowy i miksujemy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, a na końcu kakao i czekoladę i miksujemy aż wszystko ładnie nam się połączy. Dodajemy mrożona maliny i mieszamy z serem za pomocą łyżki. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, sernik pieczemy przez około 50 minut. Góra powinna się ściąć. 

Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • maliny do dekoracji
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na przestudzony sernik i wyrównujemy. Zdobimy wg upodobanie malinami, w tym przypadku najlepiej mrożonymi, wtedy zachowają swój kształt. 



Smacznego. 

*pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku z moimi licznymi zmianami. 



1 komentarz:

  1. Sernik jest rewelacyjny jadłam w Ziolowej Werandzie i już raz sama piekłam jest po prostu bosssski ☺

    OdpowiedzUsuń