Kolejna propozycja na sernik, tym razem z dużą porcją gorzkiej czekolady, z dodatkiem malin. Nie można było się oprzeć. Na pewno będę do niego często wracać.
Składniki
- 200 g ciasteczek maślanych
- 100 g roztopionego masła
- 2 kopiate łyżki ciemnego kakao
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy dno formy. U mnie forma kwadratowa, ale może być również okrągła o średnicy 26 cm. Na czas przygotowania sera, formę wkładamy do lodówki.
Ser:
- 250 g serka mascarpone
- 750 g półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- półtorej szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 280 g mrożonych malin
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wkładamy sery oraz cukier puder i wanilinowy i miksujemy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, a na końcu kakao i czekoladę i miksujemy aż wszystko ładnie nam się połączy. Dodajemy mrożona maliny i mieszamy z serem za pomocą łyżki. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, sernik pieczemy przez około 50 minut. Góra powinna się ściąć.
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- maliny do dekoracji
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na przestudzony sernik i wyrównujemy. Zdobimy wg upodobanie malinami, w tym przypadku najlepiej mrożonymi, wtedy zachowają swój kształt.
Smacznego.
*pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku z moimi licznymi zmianami.
Sernik jest rewelacyjny jadłam w Ziolowej Werandzie i już raz sama piekłam jest po prostu bosssski ☺
OdpowiedzUsuń