Lekki torcik biszkoptowy, z owocami, iście sezonowy, zagościł już na moim stole rok temu, ale dopiero dzisiaj dodaję wpis, idealnie się sprawdzi na lato.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo cukier na zmianę z żółtkami, aż masa podwoi swoją objętość. Na końcu wsypujemy obie mąki, wcześniej przesiane, i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy o średnicy 25 cm i pieczemy w temp. 175 stopni, prze około 20-25 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, a po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rzucamy go z wysokości 20 cm. Studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.
Masa budyniowa:
- Przygotowujemy masę budyniową z tego przepisu, wystarczy 1/2 porcji.
1/3 masy wykładamy na biszkopt, zaciskamy obręczą i wkładamy do lodówki.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 dowolne galaretki, u mnie malinowe
- dowolne owoce: maliny, borówki
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej, wrzącej wody i czekamy aż całkowicie się wystudzą, a nawet lekko zaczną tężeć.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, aż dokładnie się ubije i będzie bardzo gęsta. Do ubitej śmietanki dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy mikserem, jeżeli masa będzie gęsta można bezpośrednio wylać na masę budyniową, jeżeli masa natomiast zrobi się nam wodnista wystarczy na kilka minut włożyć do lodówki, a następnie wylać na masę. Owoce można wmieszać bezpośrednio do masy lub położyć na masie budyniowej, a następnie zalać masą śmietankową.
- 2 dowolne galaretki
- owoce
Galaretki rozpuszczamy wg przepisu, i ostawiamy do schłodzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową, owoce wcześniej układamy na masie i zalewamy galaretką, oczywiście cały czas używając obręczy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz