Uwielbiam smak papryki latem, na zimę marynuje ją dodając potem do sałatek, tostów i kanapek, polecam dla smakoszy tego uroczego warzywa.
Składniki:
20 sztuk papryki,
czosnek,
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty,
liść laurowy,
cebula.
Zalewa:
0.5 l octu,
5 szklanek wody,
1 szklanka cukru,
sól do smaku - ja dodaję 2 płaskie łyżki
Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ćwiartki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać: ząbek czosnku, parę ziaren ziela angielskiego, parę ziaren pieprzu, liść laurowy, cząstkę cebuli.
Składniki zalewy zagotować, ostudzić. Zalać paprykę w stoikach, do każdego można dodać 1 łyżkę oliwy, pasteryzować około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz