http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 13 stycznia 2013

Barszcz czerwony na wędzonych żeberkach


Barszcz to zupa pochodzenia ukraińskiego, popularna szczególnie w Europie Wschodnie i Centralnej. W większości tych krajów, jej podstawowym składnikiem jest burak ćwikłowy. 

Barszcz czerwony często gości na naszym stole, można go robić na wiele sposobów, tym razem w sklepie zobaczyłam wędzone żeberka, na których bardzo często moja mama gotowała barszcz, więc tym razem i ja wykorzystałam ich do zupy.

Składniki:

  • 30 dkg wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 5 średnich buraczków czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 
  • 3 listki liścia laurowego
  • sól,pieprz do smaku
  • śmietana 30% - pół szklanki 
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie gotowane ziemniaki lub/i jajka






Żeberka myjemy i zalewany 3 litrami wody, czekamy  aż się zagotują, dodajemy łyżeczkę soli, i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy obrane warzywa:  pietruszkę, marchewkę, cebulę. Tak przygotowany wywar gotujemy około 15 minut. 
W miedzy czasie obieramy 4 buraczki ścieramy je na traku o grubych oczkach. Dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy na bardzo małym ogniu ( zupa powinna się tylko "pyrkać"), jeżeli będzie gotować się intensywnie straci swój smak i kolor. Dodajemy łyżkę octu, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, tak przygotowana zupę gotujemy około 20 minut, do czasu, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy czosnek, pokrojony bardzo drobno lub przeciśnięty przez praskę. Sprawdzamy smak, dodajemy  wodę z ogórków, jeżeli jest potrzeba również  sól i pieprz. 
Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżkę gorącej zupy, szybko mieszamy, a następnie zabielamy barszcz. Zagotowujemy wszystko dosłownie chwilkę, wyłączamy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor, ja dodaję obranego buraka pokrojonego na kilka kawałków do barszczu i tak pozostawiam w zupie.
Podany na talerzu posypujemy natką pietruszki, ja bardzo lubię barszcz z jakiem i tak go właśnie podaję.  

Smacznego.
        

7 komentarzy:

  1. mam wszystko, więc chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny barszczyk :)
    Był u mnie dzisiaj na obiad, prosto z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy kolor barszczu jest bez mięsa.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. No to wiem z czyjego przepisu barszczyk dzisiaj u mnie powstanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń