http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 12 września 2014

Dynia w słodkim syropie

Taka słoneczna dynia na słodko zastąpi nam śmiało brzoskwinie i inne owoce. Jest delikatna, słodka i idealnie pasuje do różnego rodzaju ciast, deserów,gofrów. Polecam. 

Składniki:
  • 2 kg obranej ze skórki dyni
  • 1,5 litra  wody
  • 500 g cukru
  • kilka ziarenek goździków
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego


Dynię kroimy w kostkę i zalewamy przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem kwasku. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia, wyciągamy dynię, do wody dodajemy cukier i goździki i zagotowujemy. Kiedy syrop zacznie się gotować dodajemy dynię i gotujemy ją około 5 minut. Następnie przekładamy gorącą do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz