http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 14 grudnia 2014

Królewicz

To ciasto jest pracochłonne, ale warte swojej pracy. Takie warstwowe piekę zazwyczaj na święta, bardzo lubi je moja mama, i to ciasto tez zrobiłam z myślą o niej, w końcu przepis pochodzi z jej zeszytu. 

Ciasto miodowe:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na stolnicy, dokładnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w temp.180 stopni przez około 15-20 minut, na złoty kolor. 




Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
Biała ubijamy na sztywno z odrobiną soli, do sztywnych białek dodajemy na zmianę żółtka i cukier, w dużych odstępach czasu, tak aby wszystko się ładnie połączyło. Na dodajemy wymieszane razem mąki, ale mieszamy je już ręcznie przy pomocy szpatułki, bardzo powoli, żeby nam ubite biała nie opadły. Wylewamy na formę i pieczemy w temp 180 stopni, przez 25 minut, do tzw, suchego patyczka, po wyciągnięciu z piekarnika rzucamy z wysokości 20  cm, na blat lub podłogę. 


Krem:
  • 1/2 litra mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie wódka, około łyżki
Połowę mleka zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym. Drugą połowę dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z niego budyń. Zostawiamy do wystygnięcia. 
Miękkie masło ucieramy do białości, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, tak aby krem się nam ładnie połączył z masłem,   na końcu sok z  cytryny i wódkę. 

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek nie obranych
  • 2 galaretki o różnych smakach, u mnie owoce leśne i pomarańczowa
  • sok z połowy cytryny
Syrop:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru


Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Osobno zrobić syrop: wodę zagotować z cukrem. Na gotujący syrop wrzucić jabłka i gotować 5-6 minut. Osobno rozpuścić każdą galaretkę w 1/2 szklanki wody. Jabłka podzielić na pół. Do każdej połówki dodać rozpuszczone galaretki. Odstawić w chłodne miejsce. 
Masę maślaną dzielimy na 4 części.
Pierwsze ciasto miodowe smarujemy masą, na to wykładamy masę jabłkową, tężejącą, tak aby jabłka nam nie spłynęły po cieście. Przykrywamy biszkoptem posmarowanym masą, od dołu. Po położeniu biszkopta smarujemy go również na górze, a następnie wylewamy drugą masę jabłkowa, również tężejącą. Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym, również posmarowanym kremem od dołu. Wierzch można udekorować polewą, lub pozostawić troszkę masy rozsmarować na górze a potem posypać ciemnym kakao.
Ważne: Blaty miodowe po upieczeniu twardnieją, po przełożeniu masami, ciasto jest dobre na drugi dzień.


Smacznego.

* do wypieków użyłam blachy o wymiarach  26*35 cm.       





6 komentarzy:

  1. Witam,
    Na jaką blaszkę jest to ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary są podane na samym końcu 26*35 cm

      Usuń
  2. Łał, wygląda fenomenalnie! Te wszystkie warstwy naprawdę robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń