Pysznie czekoladowe ciasto z pianką. Przepis zaczerpnięty od Kasi. Polecam szybko się go robi i szybko znika z talerza.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek kakao
- szklanka cukru + 2 łyżki
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan fix
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- szklanka przegotowanej wody
Margarynę, wodę, kakao i cukier ( szklankę) wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy do niej przestudzoną mieszankę i wszystko dokładnie mieszamy.
Białka, z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Kiedy już są odpowiednio ubite dodajemy 2 łyżki cukru i nadal ubijamy, aż do powstania szklącej piany.
Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wszystko mieszając. Masę przekładamy do blachy o wymiarach około 20*30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części.
Masa: Galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę miksujemy, aż uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan fixem i stopniowo dodajemy do śmietany. Na samy końcu dodajemy chłodzoną galaretkę i wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa nie jest odpowiednio gęsta, należy ją wstawić na kilka chwil do lodówki, jeżeli jest odpowiednio gęsta przekładamy nią placki. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki do stężenia.
Smacznego.
Ciasto wygląda cudnie <3
OdpowiedzUsuńwww.monikoza.blog.pl
Szkoda, że mi tak cudnie nie wyszło;) Ale mam nadzieję, że będzie dobre:)
OdpowiedzUsuńnapewno, smacznego
OdpowiedzUsuńDziękuję;) było smaczne tylko trochę za suche ciasto:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wszystkie ciasta czekoladowe są dobre bo ja ogólnie bardzo lubię czekoladę. Jednak najbardziej pasuje mi robienie muffinek czekoladowych https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ dodatkowo z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie jest zdecydowanie najlepsze.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń