http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z pianką


Pysznie czekoladowe ciasto z pianką.  Przepis zaczerpnięty od Kasi.  Polecam szybko się go robi i szybko znika z talerza. 

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek kakao
  • szklanka cukru + 2 łyżki
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szklanka przegotowanej wody 








Margarynę, wodę, kakao i cukier ( szklankę) wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Mąkę, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy do niej przestudzoną mieszankę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Białka, z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Kiedy już są odpowiednio ubite dodajemy 2 łyżki cukru i nadal ubijamy, aż do powstania  szklącej piany. 
Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wszystko mieszając. Masę przekładamy do blachy o wymiarach około 20*30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 

Masa: Galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej  wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę miksujemy, aż uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan fixem i stopniowo dodajemy do śmietany. Na samy końcu dodajemy chłodzoną galaretkę i wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa nie jest odpowiednio gęsta, należy ją wstawić na kilka chwil do lodówki, jeżeli jest odpowiednio gęsta przekładamy nią placki. Ciasto wstawiamy do lodówki. 

Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki do stężenia. 

Smacznego. 





4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda cudnie <3
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mi tak cudnie nie wyszło;) Ale mam nadzieję, że będzie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) było smaczne tylko trochę za suche ciasto:)

    OdpowiedzUsuń