http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 12 grudnia 2013

Czekoladowo - choinkowe muffiny

Święta tuż, tuż sezon choinkowy udziela się nam wszystkim, dlaczego więc nie zrobić muffinek choinkowych.

Składniki na około 14 muffinek.
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki suche mieszamy razem z gorzką czekoladą, którą wcześniej trzeba zetrzeć na  tarce.  W osobnej misce mieszamy mleko z jakiem i oleje. Mleczną miksturę stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia. Masą napełniamy muffinki, około 9/10 papilotki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 15-20 minut,do tzw. suchego patyczka. Babeczki są mocno czekoladowe i bardzo pyszne, nawet bez masy. Jeżeli komuś nie odpowiada masa można je po prostu polać polewą. 




Składniki na masę:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietan fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy zielony
  • ozdoby cukiernicze
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy śmietan fix i cukier puder i miksujemy do powstania gęstej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone miksując wszystko na małych obrotach, na samym końcu dodajemy barwnik. Masę schładzamy w lodówce przez około pół godziny, napełniamy szprycę do kremów i ozdabiamy babeczki, na wierzch dekorujemy ozdobami cukierniczymi. 




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz