Święta tuż, tuż sezon choinkowy udziela się nam wszystkim, dlaczego więc nie zrobić muffinek choinkowych.
Składniki na około 14 muffinek.
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki suche mieszamy razem z gorzką czekoladą, którą wcześniej trzeba zetrzeć na tarce. W osobnej misce mieszamy mleko z jakiem i oleje. Mleczną miksturę stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia. Masą napełniamy muffinki, około 9/10 papilotki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 15-20 minut,do tzw. suchego patyczka. Babeczki są mocno czekoladowe i bardzo pyszne, nawet bez masy. Jeżeli komuś nie odpowiada masa można je po prostu polać polewą.
Składniki na masę:
- 150 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- śmietan fix
- 4 łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy zielony
- ozdoby cukiernicze
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy śmietan fix i cukier puder i miksujemy do powstania gęstej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone miksując wszystko na małych obrotach, na samym końcu dodajemy barwnik. Masę schładzamy w lodówce przez około pół godziny, napełniamy szprycę do kremów i ozdabiamy babeczki, na wierzch dekorujemy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz