Ponieważ ostatnio zaopatruję się co tydzień w wiejski ser, częściej u mnie goszczą serniki. Dzisiaj propozycja na ser w cieście kakaowym.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i śmietanę i wszystko dokładnie siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie jedno ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę przekładamy do zamrażarki, i przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 1200 g zmielonego dwukrotnie sera
- 7 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g roztopionego masła
- budyń waniliowy
- aromat pomarańczowy
- szczypta soli
Ser dwukrotnie mielimy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na gęsty puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, budyń waniliowy i kilka kropel pomarańczowego aromatu. Na końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki. Masę wylewamy na ciemne ciasto. Wyciągamy drugie ciasto z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na tarku. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę.
Smacznego.
*przepis zaczerpnęłam z bloga Smak mojej kuchni, z moimi zmianami
uwielbiamy serniki :)
OdpowiedzUsuńmoja mama taki piekła czasem, smak mojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńjaki ma być rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń