http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik z kakaową kruszonką

Ponieważ ostatnio zaopatruję się co tydzień w wiejski ser, częściej u mnie goszczą serniki. Dzisiaj propozycja na ser w cieście kakaowym. 


Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i śmietanę i wszystko dokładnie siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie jedno ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę przekładamy do zamrażarki, i przygotowujemy masę serową.





Masa serowa:
  • 1200 g zmielonego dwukrotnie sera
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g roztopionego masła
  • budyń waniliowy
  • aromat pomarańczowy
  • szczypta soli
Ser dwukrotnie mielimy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na gęsty puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, budyń waniliowy i kilka kropel pomarańczowego aromatu. Na końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki. Masę wylewamy na ciemne ciasto. Wyciągamy drugie ciasto z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na tarku. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę.




Smacznego.
*przepis zaczerpnęłam z bloga Smak mojej kuchni, z moimi zmianami 















4 komentarze: