Składniki :
- 3 jajka
- pół szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka obić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Następnie stopniowo dodawać olej na zmianę z mlekiem. Całość wylać na tortownicę. Następnie przygotować masę serową.
Składniki na masę serowa:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki oleju
- około 300-350 g twarogu (ja użyła trzykrotnie zmielonego)
- aromat do serników - około 5 kropli
- łyżka budyniu waniliowego
Ser zmiksować razem z żółtkami i cukrem. Dodać następnie olej, aromat oraz budyń. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek, a następnie delikatnie połączyć ją z masą serową. Masę wykładać na ciasto kakaowe za pomocą łyżki, ja to zrobiłam układając kleksy z masy serowej.
Jeżeli macie ochotę na masę serową połóżcie kawałki mandarynek. Ja użyłam 4 mandarynek, każdą z nich podzieliłam na ćwiartki, a potem kroiłam na kawałki.
Piec w temp. 175 stopni, przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego.
fajny pomysł na mandarynki :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
Czy na ciasto można dodać kruszonkę? Czy kruszonka powinna być pieczona tyle samo co ciasto? przepraszam za takie głupie pytanie ale ja jestem dopiero na początku mojej przygody z pieczeniem ciast ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Wiola
Na pewno można, ale nie wiem jakie będzie w smaku, bo najczęściej dajemy kruszonkę na ciasto tylko z owocami, kruszonkę można piec około 30-45 minut
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie, pisząc olej miałas na myśli zwykły olej czy roztopioną margarynę?
olej
OdpowiedzUsuń