http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z pianką


Pysznie czekoladowe ciasto z pianką.  Przepis zaczerpnięty od Kasi.  Polecam szybko się go robi i szybko znika z talerza. 

Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek kakao
  • szklanka cukru + 2 łyżki
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szklanka przegotowanej wody 








Margarynę, wodę, kakao i cukier ( szklankę) wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Mąkę, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy do niej przestudzoną mieszankę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Białka, z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Kiedy już są odpowiednio ubite dodajemy 2 łyżki cukru i nadal ubijamy, aż do powstania  szklącej piany. 
Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami, delikatnie wszystko mieszając. Masę przekładamy do blachy o wymiarach około 20*30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 

Masa: Galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej  wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę miksujemy, aż uzyska odpowiednią gęstą konsystencję. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan fixem i stopniowo dodajemy do śmietany. Na samy końcu dodajemy chłodzoną galaretkę i wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa nie jest odpowiednio gęsta, należy ją wstawić na kilka chwil do lodówki, jeżeli jest odpowiednio gęsta przekładamy nią placki. Ciasto wstawiamy do lodówki. 

Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki do stężenia. 

Smacznego. 





6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda cudnie <3
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mi tak cudnie nie wyszło;) Ale mam nadzieję, że będzie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) było smaczne tylko trochę za suche ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie wszystkie ciasta czekoladowe są dobre bo ja ogólnie bardzo lubię czekoladę. Jednak najbardziej pasuje mi robienie muffinek czekoladowych https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ dodatkowo z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie jest zdecydowanie najlepsze.

    OdpowiedzUsuń