Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijając. Obydwie mąki mieszamy razem i na koniec dodajemy do masy miksując na bardzo wolnych obrotach. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm, pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170 stopni. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat stołu z wysokości 50 cm. Tak pieczony biszkopt nigdy nie opada, sekretem wyrośniętego ciasta są bardzo dobrze ubite biała.
Składniki na krem:
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- serek mascarpone 250 g
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 kg pokrojonych truskawek
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem dodając po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy po łyżeczce serka mascarpone nadal miksując. Biszkopt przecinamy na pół, smarujemy kremem, układamy kawałki truskawek, i znowu smarujemy kremem, pozostawiając 1/4 do ozdoby ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem, boki ozdabiamy wiórkami kokosowymi, a wierch startą gorzką czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz