Sezon truskawkowy w pełni, truskawki na bazarze coraz tańsze, więc czas je wykorzystać w kuchni. Dziś przepis na szybkie i pyszne, ucierane ciasto. Szybko się go robi, i szybko znika.
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- łyżka octu
- szklanka truskawek
Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy cukier. Tak długo miksujemy, dopóki nie powstanie puszysta masa. Kolejno dodajemy składniki mokre: olej,wodę i ocet, a na końcu wymieszany z mąką proszek do pieczenia.
Ciasto wylewany do tortownicy posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą,
Wylewamy ciasto, na wierch układamy truskawki. Pieczemy w temp. 190 stopni, przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego.
przepyszne!! zaraz robię!
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuń