http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami - niewiarygodnie szybkie i dobre

Sezon truskawkowy w pełni, truskawki na bazarze coraz tańsze, więc czas je wykorzystać w kuchni. Dziś przepis na szybkie i pyszne, ucierane ciasto. Szybko się go robi, i szybko znika. 





Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżka octu
  • szklanka truskawek
Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy cukier. Tak długo miksujemy, dopóki nie powstanie puszysta masa. Kolejno dodajemy składniki mokre: olej,wodę i ocet, a na końcu wymieszany z mąką proszek do pieczenia.
Ciasto wylewany do tortownicy posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą, 
Wylewamy ciasto, na wierch układamy truskawki. Pieczemy w temp. 190 stopni, przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 



Smacznego.

2 komentarze: