Kolejna moja propozycja na sałatkę, ale w takie upały to chyba idealne jedzenie, lekkie, świeże i oczywiście dietetyczne. Melon i sos nadaje sałatce słodkości, a słona szynka przełamuje tą słodycz.
Składniki na 2 porcje:
- 75 g mieszanki sałat
- 1/4 melona żółtego
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
Sos:
- ząbek czosnku
- sól
- łyżeczka miodu płynnego
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z żurawiny
Melona kroimy na mniejsze kawałki, niewielkie plastry, orzechy prażymy na patelni. W misce układamy sałatę, melona, rwiemy szynkę parmeńską na mniejsze kawałki, posypujemy orzechami.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i dokładnie rozgniatamy, Wlewamy miód, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek i sok żurawinowy. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz