http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 14 listopada 2013

Rogaliki drożdżowe z makiem i pomarańczowym lukrem

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 50 dkg maki pszennej
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • gotowa masa makowa
  • jajko do posmarowania




Mleko podgrzewamy, aby stało się lekko ciepłe, dodajemy drożdże, dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł, na około 10 minut. Po tym czasie przelewamy go do miski dodajemy połowę mąki, żółtka, resztę cukru i wszystko dobrze mieszamy. Stopniowo dodajemy roztopione i wystudzone masło i resztę mąki. Mąkę dozujemy tak, aby ciasto nie wyszło za tęgie. Wyrabiamy go, około 5 minut, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy starając się, aby miało  kształt koła, na grubość 3-4 mm. Każde koło dzielimy na 8 części / trójkątów  - tak jak na zdjęciu. Na każdym rozsmarowujemy gotową masę makową*. Zwijamy rogaliki od części szerszej do węższej i układamy na blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane rogaliki odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Przed samym wstawieniem do piekarnika, każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w piekarniku, wcześniej nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut, powinny być brązowe z zewnątrz i od spodu. Po wystudzeniu rogaliki możemy posmarować lukrem.  

Składniki na lukier pomarańczowy:
  • 5 łyżek  soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Sok z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę przez około 5-10 minut, jeżeli jest za rzadki należy jeszcze dodać cukru. 




Smacznego. 

* gotową masę makową użyłam pierwszy raz, z powodu braku czasu, i osobiście nie polecam, chyba, że macie jakieś swoje, już sprawdzone, i bardzo dobre, 

1 komentarz: