http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 24 stycznia 2015

Tosty francuskie na słodko

Jeżeli macie w domu starą, suchą chałkę, warto ją wykorzystać do przygotowania tostów francuskich, w wersji słodkiej. Tosty wychodzą po prostu pyszne, szczególnie z ulubionym dżemem i szklanka mleka. 

Składniki:

  • 6 kromek czerstwej chałki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • masło do smażenia, około 50 g
Dodatkowo:
  • dowolny dżem



Na patelni roztapiamy masło, i zostawiamy na średnim ogniu tak, aby nam się nie przypaliło. Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Każdą kromkę zamaczamy w mieszance jajecznej, a następnie smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Te tosty najlepiej smakują z cukrem pudrem lub dżemem. 





Smacznego. 

4 komentarze:

  1. Moje ulubione tosty, ale preferuje bardziej na słono :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kolejna wersja też ma być wytrawna, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Śniadanie mistrzów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Zarówno w słonej, jak i słodkiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń