Jeżeli macie w domu starą, suchą chałkę, warto ją wykorzystać do przygotowania tostów francuskich, w wersji słodkiej. Tosty wychodzą po prostu pyszne, szczególnie z ulubionym dżemem i szklanka mleka.
Składniki:
- 6 kromek czerstwej chałki
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- masło do smażenia, około 50 g
Dodatkowo:
- dowolny dżem
Na patelni roztapiamy masło, i zostawiamy na średnim ogniu tak, aby nam się nie przypaliło. Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Każdą kromkę zamaczamy w mieszance jajecznej, a następnie smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Te tosty najlepiej smakują z cukrem pudrem lub dżemem.
Smacznego.
Moje ulubione tosty, ale preferuje bardziej na słono :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoja kolejna wersja też ma być wytrawna, pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam! Śniadanie mistrzów;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Zarówno w słonej, jak i słodkiej wersji :)
OdpowiedzUsuń