http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 28 kwietnia 2015

Tatarowa sałatka ze śledzia

Dlaczego tatarowa? bo bardzo drobno krojona podobnie do tradycyjnego tatara, dlaczego sałatka?, bo jest wszystko wymieszane razem jak w tradycyjnej sałatce. Pyszna polecam, bez majonezu i śmietany, za to z bardzo zdrowym olejem lniany. 

Składniki:

  • 10 małych filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju lnianego, ja używam oleju firmy Oleofarm
  • szczypta curry
  • pieprz do smaku
  • świeżo skrojony szczypiorek, natka pietruszki i cząber, około 2 łyżek razem 




Filety dokładnie odsączamy z zalewy i bardzo drobno kroimy w kostkę, podobnie cebulę i ogórek. Świeże zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą,dodając olej, musztardę i curry oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, jeżeli jest potrzeba dodajemy sól. 
Wszystko wkładamy do lodówki, aby się przegryzło, najlepiej smakuje po kilku godzinach.





Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz