http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 24 stycznia 2013

Kopytka z serem

Dzisiaj u nas znowu mącznie, tym razem kopytka z serem, na słodko, szybkie i proste danie.

Składniki: na 2 porcje

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 dkg tłustego lub półtłustego twarogu
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli



Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przeciśnięty również ser i razem mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem łączmy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe kawałki, jeżeli ciasto wam się lepi do rąk podsypcie sobie stolnicę mąką ziemniaczaną. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia na powierzchnię,  ja potem chartuję kopytka około 30 sekund w zimnej wodzie. 
Sposób podania jest różnorodny wg upodobań, ja jem z bułką tartą uprzednio zeszkloną na maśle, mój mąż zapewne posypie je sobie cukrem.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. bardzo dobry przepis ale dałam ponad pól szklanki więcej mąki pszennej. :)

    OdpowiedzUsuń