http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 11 listopada 2016

Kubanka

Smaczne ciasto o dość egzotycznej nazwie. Dziś zapraszam Was na moją wersję tego placka. Biszkopt, słodka masa czekoladowa oraz bita śmietana, do tego miękkie herbatniki,  i kwaskowy smak, śliwkowych, domowych, powideł. Polecam na weekend do kawy lub niespodziewanych gości. 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
Z podanych składników przygotowujemy tradycyjny biszkopt wg tego przepisu.

Masa:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki nutelli
  • 5 łyżek cukru zwykłego
  • 200 g masła
Do 300 ml mleka dodajemy cukier, kawę rozpuszczalną i zagotowujemy. Do pozostałej ilości mleka dodajemy żółtka, oraz obie mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowane odstawiamy na bok do wystudzenia. Masło wyciągamy na godzinę przed przygotowaniem kremu. Ucieramy je dokładnie do białości, dodajemy krem stopniowo, aby się nam nie zważył, oraz żeby wszystko dokładnie się połączyło. Na końcu dodajemy nutelle. 

Dodatkowo:
  • herbatniki jasne i ciemne typu Petit
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 330 ml śmietanki 30%
  • śmietan fix
  • 4 łyżki cukru pudru



Na biszkopt wykładamy całą masę czekoladową i dokładnie rozprowadzamy, na niej układamy ciemne herbatniki, które smarujemy powidłem śliwkowym. Na powidło układamy jasne herbatniki i ciasto wkładamy do lodówki. 
Schłodzoną śmietankę 30% wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy śmietan fix. Bitą śmietaną smarujemy jasne herbatniki na końcu posypujemy ciemnym kakao lub czekoladą. Przed podaniem należy ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, tak aby masa stężała, a herbatniki zmiękły.

Smacznego.   

2 komentarze:

  1. Jadłam raz to ciasto u koleżanki i powalilo mnie na kolana ! jest świetne !☺

    OdpowiedzUsuń