http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 28 stycznia 2014

Smażony miętus

Miętus to przedstawiciel ryb z rodziny dorszowatych i jako jedyny występuje w słodkich zbiornikach. Ciężko jest go dostać w naszych sklepach, natomiast warto go spróbować jeśli macie taką możliwość. Nam w końcu po roku poszukiwań się udało. Mięso miętusa jest bardzo delikatne, białe, ma bardzo mało ości, a właściwie w ogóle, jedynie przez środek ryby przechodzi kręgosłup. 

W przygotowaniu tej ryby wg mnie nie należy dużo kombinować, dzisiaj pokaże Wam przepis mojego męża, prosty, szybki,  a ryba smakuje po prostu pysznie.   

Składniki na około 3 porcje:
  • 2 miętusy
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej



Miętusa myjemy i kroimy na kawałki o długości około2-3 cm, takie krążki. Każdy kawałek solimy, posypujemy pieprzem i odkładamy na około 15 minut w zimne miejsce. Po tym czasie obtaczamy tylko w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
Miętusa smażymy delikatnie, tak aby nam się nie przypalił,  jemy razem ze skórą, która też po usmażeniu jest bardzo delikatna. 
U mnie idealnie smakował z kaszą i surówka z marchwi. 




Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Sprawdzałem z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pycha. Wreszcie ryba bez ości.

    OdpowiedzUsuń