- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka drożdży instant
- 2.5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
Lekko podgrzane mleko mieszamy z cukrem , drożdżami i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski dodajemy szklankę mąkę, jajko, sól i olej i wcześniej przygotowany zaczyn. Powoli dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Nie martwcie się jeżeli ciasto nie wyrośnie takie wysokie jak przy zwykłych drożdżach.
Z ciasta formować kulki i kłaść na blaszce wysmarowanej olejem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wierzch posypać ziarnami słonecznika. Takie bułeczki nie wychodzą tak słodkie jak z poprzedniego przepisu, ale są równie dobre.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz