http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 3 stycznia 2015

Kremówka orzechowa

Kremówka tyle, że bez kremu, ale równie dobre ciasto.Mocno orzechowa, potrafi w zimnym miejscy przetrwać do dwóch tygodni. Krucha, delikatna, polecam. Z zeszytu mamy......

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody 
Mąkę przesiewamy  na stolnicy, dodajemy margarynę, żółtka, wodę. Wszystko razem siekamy, a następnie zarabiamy ciasto. Chowamy do lodówki najlepiej na dobę, natomiast jeżeli chcecie ciasto na już to powinno się schłodzić w lodówce przynajmniej godzinkę. 

Składniki na masę orzechową:
  • 3 białka
  • 7 jajek 
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g mielonych orzechów
  • łyżeczka kakao



Wszystkie białka, tj. 10 sztuk ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka na zmianę z cukrem, aż powstanie gęsta masa jajeczna. Na końcu dodajemy mielone orzechy wymieszane z kakao. Orzechy mieszamy z masą jajeczną najlepiej za pomocą łyżki, delikatnie, aby masa pozostała puszysta. 

Ciasto dzielimy na pół. Połowę wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Wylewamy masę orzechową i przykrywamy drugim ciastem. Całość pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 50-60 min., do tzw. suchego patyczka. 

*Moja blacha miała wymiary: 26*35 cm. 

Smacznego. 

3 komentarze: