http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 6 czerwca 2014

Babeczki truskawkowe panienki

Truskawki bardzo obrodziły w tym roku, tak jak przepisy z ich zastosowaniem, oto kolejny.

Składniki na 12 babeczek:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka kefiru
  • pół szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 12 truskawek
  • cukier puder do dekoracji


Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy jajka, olej i kefir. Składniki suche mieszamy z mokrymi bardzo dokładnie. 
Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Każdą truskawkę dzielimy na  części. Na każdą babeczkę kładziemy cząstki truskawek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut, tak nam się zarumieniły. Sprawdzamy patyczkiem. 
Wyciągamy, studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 





Smacznego.  
* przepis zaczerpnięty z tego bloga z małymi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz