Kiedy nie ma się pomysłu na ciasto, wycodzą najbardziej nieoczekowane smaki. Połącznie makowej Panienki z dżemem oraz podwójnym kremem. Pychotka.
Składniki:
- 8 białek
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 150 g suchego maku
- 100 g kokosu
- 100 g zmielonych migdałów
Białka ubijamy na sztywno. Do sztywnych białek, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie błyszcząca
masa, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając wszysko na puszystą masę. Mak mieszamy z kokosem,
migdałami, dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Jeżeli chcecie to robić mikserem, to bardzo którko i na bardzo niskich obrotach, tak żeby masa nie opadła. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 20 minut, lub dłużej to tzw. suchego patyczka. Ja użyłam
blaszki o wymiarach 25*30 cm.
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- cukier wanilinowy
- 5 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połową mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mleczną mieszankę i
energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki. Wystarczy jak budyń
"pyrknie" i go wyłączamy. Odstawiamy do wystygnięcie.
Masło wyciągamy z lodówki około godzinki przed robieniem kremu. Ucieramy
go na biały puch, i stopniowo dodajemy przestudzony krem budyniowy.
Masło dokładnie mieszamy z kremem, na samym końcu dodajemy stopniowo sok
z cytryny.
Krem z mascarpone:
- 500 g serka masccarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 słoiki dżemu wiśniowego
- herbatniki
- blanszowane wiórki kokosowe,
- suchy mak
Na ciasto makowe, dajemy pierszy słoiczek dżemu, smarujemy masą budyniową. Na masę układamy herbatniki. Wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Wyciągamy ciasto z lodówki. Herbatniki smarujemy drugim dżemem, a następnie smarujemy masą mascarpone. Dekorujemy blanszowanym kokosem i sychym makiem. Całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego.
od dawna mam chęć na to ciasto; muszę wreszcie zrobic
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam
Usuń