http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 15 lutego 2015

Pstrąg smażony na maśle

To bardzo prosty sposób na przygotowanie pstrąga. Pstrąg wychodzi delikatny, maślany w smaku, rozpływa się w ustach,  a skórka jest  bardzo chrupiąca.

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 2 ząbki czosnku
  • masło około 50 g
  • sól
  • koperek
  • cytryna





Pstrąga myjemy najlepiej jak kupimy już wypatroszonego, ja odcinam głowę i ogon, do środka wkładamy cienkie plasterki masła, drobno pokrojony w plastry czosnek, oraz gałązkę koperku. Rybę posypujemy solą. Pstrąga smażymy tylko i wyłącznie na maśle, wg mnie smażony na oleju całkowicie traci swój smak.  
Masło rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany tłuszcz wkładamy rybę smażymy z obu stron po około 5-7 minut, na umiarkowanym ogniu, tak żeby masło nam się nie spaliło, a pstrąg dokładnie usmażył.
Takiego pstrąga najlepiej jeść od  grzbietu w dół, wtedy mamy pewność, że ominiemy ości. 
Przed podaniem skropić cytryną. 





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz