http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 19 stycznia 2016

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Ciasto, które już dawno powinnam zrobić, słonecznik w połączeniu z karmelem pycha. Przepis zaczerpnięty ze słodkiego bloga

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek kakao
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier nadal miksując. Powinna powstać gęsta, lśniąca masa. Następnie dodajemy powoli żółtka, nadal miksując, aż masa zwiększy swoją objętość. Wlewamy stopniowo olej, nadal miksując na niskich obrotach. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kakaem i kawą i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do formy, delikatnie kołysząc formą, tak, aby ciasto nam się wyrównało na całości blachy. Ciasto pieczemy około 35-4 minut w temp. 175 stopni.




Słonecznik:

  • 350 g łuskanego słonecznika
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy cukier, mleko i słonecznik i dokładnie mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia cukru. Smażymy około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem, rozsmarować przygotowany słonecznik i zapiec w temp. 150 stopni, przez około 15 minut, uważać, aby słonecznik się nie przypalił. Wystudzić, a potem rozkruszyć na drobno. 

Krem:
  • 400 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej około 420 g
  • 150 g herbatników
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć mikserem, stopniowo dodawać kajmak, miksując na niskich obrotach, tak, aby masa się nie zważyła. Do kremu dodajemy pokruszony słonecznik i dokładnie mieszamy. 

Ciasto kakaowe przekroić na dwa blaty, każdy blat dokładnie nasączyć kawą, jeżeli nasączy się za mało ciasto będzie trochę za suche, pomimo kremu. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy. Na masę układamy herbatniki wcześniej zamoczone w kawie. Herbatniki smarujemy drugą połową masy i przykładamy drugiem ciastem. 

Wierzch:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • śnieżka
  • kakao
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, na końcu wsypujemy śnieżkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Bitą śmietaną smarujemy wierzch ciasto i posypujemy gorzkim kakao. 



Smacznego. 

 


5 komentarzy:

  1. Dzień dobry :)
    Zachęcam do zmiany czcionki z pogrubionej na nomralną, cienką lepiej się wtedy czyta. Dodatkowo jak ma Pani cały tekst pogrubiony to też ciężko zaznaczyć w nim coś ważnego.
    Np http://www.ranohome.pl/lekue-m-25.html tutaj jak czyta się opis jest zaznaczony -silikon platinum-, odrazu rzuca się w oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda to ciasto, szukam właśnie czegoś takiego na imprezkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń