8 nóżek kurczaka,
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżki musztardy kremskiej,
łyżeczka przyprawy curry,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka papryki słodkiej,
cebula średnia ,
1 ząbek czosnku.
pół łyżeczki gorczycy,
świeży tymianek i rozmaryn.
Marynatę przygotowuję na około 2 godziny przed pieczeniem kurczaka.
Mieszam wszystkie składniki w naczyniu. dodaję pokrojona w koszkę cebule i drobno pokrojony czosnek.
Mieszam wszystkie składniki w naczyniu. dodaję pokrojona w koszkę cebule i drobno pokrojony czosnek.
Następnie mieszam kurczaka z przygotowana marynata i chowam do lodówki.
Rozgrzewam piekarnik do około 170 stopni i wkładam nóżki na grill w piekarniku, na blachę poniżej grilla wlewam wodę i daję pokrojone świeże zioła: rozmaryn i tymianek. tak przygotowanego kurczak grilluję w piekarniku około półtorej godziny pamiętając o tym , aby uzupełniać blachę wodą, która powoduje, że kurczak nie wysycha. Do obiadu posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz