http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 2 września 2012

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki:

8 nóżek kurczaka,
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżki musztardy kremskiej,
łyżeczka przyprawy curry,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka papryki słodkiej,
cebula średnia ,
1 ząbek czosnku.
pół łyżeczki gorczycy,
świeży tymianek i rozmaryn.


Marynatę  przygotowuję na około 2 godziny przed pieczeniem kurczaka.
Mieszam wszystkie składniki w naczyniu. dodaję pokrojona w koszkę cebule i drobno pokrojony czosnek.
Następnie mieszam kurczaka z przygotowana marynata i chowam do lodówki.
Rozgrzewam piekarnik do około 170 stopni i wkładam nóżki na grill w piekarniku, na blachę poniżej grilla wlewam wodę i daję pokrojone  świeże zioła: rozmaryn i tymianek.   tak przygotowanego kurczak grilluję  w piekarniku około półtorej godziny pamiętając o tym , aby uzupełniać blachę wodą, która powoduje, że kurczak nie wysycha. Do obiadu posypuję natką pietruszki.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz